<<<
 
Johannes Gérard, 'Wicklow mountains', 2004, houtsnede, 34/35, 18 x 26.5 cm
 

Johannes Gérard bracht een groot deel van zijn leven door in landen zoals Duitsland, Ierland, Spanje, Argentinië, Australië en Taiwan. Erbij komen talrijke studiereizen naar andere landen, bij voorbeeld Marokko, Tunesië, Japan, IJsland en Fiji.
Door de verschillende cultuurinvloeden ontstaat een intercultureel oeuvre. Zijn oeuvre omvat grafisch werk, schilderijen en fotografie.
In tegenstelling tot zijn schilderij is zijn grafisch werk tot nu toe meestal figuratief. Zijn fotografisch werk is zowel figuratief als abstract.
Zijn grafisch werk bestaat grotendeels uit linoleumsneden, erbij komen houtsneden en droge naald. Maar hij houdt zich sinds eind 2006 ook met computer en digitale graflek bezig. Hier bij kan hij grafisch werk en fotografie met elkaar verbinden op eenvoudige manier. Soms heeft hij aan het eind als het werk af is, geen duidelijke definitie - is het fotografie of is het een digitale prent.
Hoe duidelijk de ideeën in het begin ook zijn, tijdens het werkproces vragen structuren, vormen en kleuren bij elke werkgang om aanpassing. Er moet een balans ontstaan in het motief qua kleur of zwart/wit en vormen. Iedere keer ontstaat en motief anders maar in feite toch altijd vanuit de zelfde basis.