<<<
 
Henk van Heerwaarden, 'Legendarisch lopen met Mon.', 2008, kleurenets, 70 x 50 cm
 

Henk van Heerwaarden is schilder en graficus. Hij maakt schilderijen, acryl op papier, en etsen. Deze disciplines hanteert hij aanvankelijk gescheiden van elkaar; maar de twee uitingsvormen zijn elkaar steeds meer gaan beïnvloeden en worden nu vaak naast en door elkaar in een werkstuk gebruikt. De ene keer wordt etspapier beschilderd met verdunde acrylverf en daarna met meerdere platen bedrukt. De andere keer wordt in een ets geschilderd. De platen worden met zand en kraspen behandeld.
In de klassieke etskunst werd en wordt altijd uitgegaan van een oplage van identieke exemplaren en deze kon afhankelijk van de etsplaat wel oplopen tot vijftig stuks. Het is de verdienste van onder meer Anton Heyboer, die uit dit keurslijf stapte en elke afdruk als een zelfstandig en uniek exemplaar behandelde. Het is een werkwijze die men zichzelf nu toestaat en tot gevolg heeft dat elke afdruk een op zichzelf staand werkstuk is.
Opvallend is de aanwezigheid van tekst in de prenten. Het schrift heeft enerzijds een beeldende waarde, het is onderdeel van de compositie of beweegt zich als een ijle lijn door het beeld. Vaak geeft het een handreiking of is het een vertrekpunt om de ets te bekijken.